Idag klockan 11:00 har vi telefon intervju med Kenneth från Nya Vikingarna.

 

http://www.facebook.com/nyavikingarna

https://www.instagram.com/nyavikingarna

Bakgrund / Biografi

Kenneth Wahlbergs idé var att hylla Nordens största dansband genom tiderna, Vikingarna. Nu är Nya Vikingarna här.

Historien om Nya Vikingarna började med att malmöiten Kenneth Wahlberg, född 1969, hade en idé. Han var en stor beundrare av dansband i allmänhet och Vikingarna i synnerhet och hade ett förflutet som framgångsrik Elvis Presley-imitatör.

Kenneth hade lämnat musiken för att bli egenföretagare och entreprenör och ligger bakom hundratals uppfinningar. Men för några år sedan kände han att musiken lockade igen och fick idén om att skapa en tribut till Sveriges i särklass populäraste dansband, Vikingarna, som tog farväl 2004.

Kenneths ursprungsidé var att skapa en TV-serie där han skulle söka medlemmar till Nya Vikingarna, men efter att ha fått frågan och efter en hel del funderande fram och tillbaka, beslöt till slut sig tre av de tidigare medlemmarna för att vara med på tåget.

Kenneth är en stor musikfantast med närmast encyklopediska kunskaper om populärmusikens historia. Hans dynamiska och intensiva personlighet skiljer sig därmed från Christer Sjögrens mer tillbakalutade stil. Samtidigt kan man inte ta miste på den nye frontmannens respekt för sina föregångare – och för Vikingarnas arv.

– Vi vill hylla det Vikingarna var och gjorde. Vi släpper en ny platta som vi är stolta över, men vi kommer förstås även att spela de gamla klassikerna. Utan historien skulle vi inte ha någon möjlighet att göra det vi gör i dag, sammanfattar Kenneth, vars djupa, trygga stämma känns bekant, men ändå fräsch, och därför är perfekt för Nya Vikingarna.

Ny för denna sättning är även Chris Andersen, som spelat i flera dansband och countryband tidigare och även är känd från TV-programmet Idol, medan Martin Lindqvist trakterar saxofonen i Nya Vikingarna. Lindqvist har spelat i dansband sedan 1987, och vann Guldklaven som Årets blåsare 2008.

Från 2004 års upplaga av Vikingarna hittar vi klaviaturspelaren Erik Lihm (som var med 1984-2004), basisten Kenth Andersson (1987-2004) och trummisen Johan Norgren som var med de sista två åren innan bandet gick skilda vägar.

Vad har då dessa gjort under uppehållet?

– Jag har under nio års tid haft en egen orkester, där både Kenth och Johan var med i perioder, berättar Erik. Sedan fyra och ett halvt år tillbaka har jag spelat mycket med Ann-Cathrine Wiklander från Sollefteå, främst på äldreboenden och musikkaféer. Det har varit kul, men inget slår Vikingarna.

Erik beskriver Nya Vikingarna som en oväntad, men välkommen, bonus. Samma sak, men i mindre format.

– När jag fick höra Kenneth sjunga kändes det ovant, men ändå väldigt rätt. Det är kul med ny skiva och att bidra rejält med sina egna fingrar. Och det ska bli spännande att se hur den mottas.

Trumslagaren Johan Norgren har sedan Vikingarnas splittring bl a spelat med Erik Lihm, sjunger i gospelkören Sounding Joy, samt spelat med Py Bäckman och Janne Bark, Magnus Bäcklund och Max Lorentz David Bowie-tribut. Han har också medverkat i Nöjesprofilernas oförglömliga föreställning med Jesus Christ Superstar, som finns som liveskiva.

– Det jag är mest stolt över är att ha gjort under de senaste tio åren är dock att ha tagit fram och lanserat Bose portabla högtalare, ”Bosepinnarna”, för livebruk, som blivit en succé, säger Johan.

Basisten Kenth Andersson har också varit fullt upptagen med att spela sedan Vikingarna tog farväl.

Han har, utöver att spela med Erik Lihm, bland annat spelat med i Clas Lövgrens, haft en heltidstjänst som gitarrpedagog på estetgymnasium, arbetat för Kulturskolan samt spelat fusion.

– Att spela är som att andas och det är en ynnest att kunna se tillbaka på 45 år som yrkesmusiker. Det är fint att ta sin uppgift och jag varken kan eller vill något annat, säger han.

Efter en väl mottagen singel, ”Vi börjar om”, inspelad i Sun Studio i Memphis, pågår arbetet för fullt arbetet med ett album med Nya Vikingarna, för vilken många av Sveriges tyngsta låtskrivare, med namn som Per Gessle, Bobby Ljunggren, Pling Forsman och många andra, har stått på kö för att bidra.

En dokumentär görs också om återkomsten, regisserad av Viktor Petrovski, som bland annat låg bakom den hyllade tredelade dokumentärserien om ABBA från 2012.

Kenth berömmer Nya Vikingarnas producent, Anders Hansson.

– En trevlig bekantskap som skapar en bra, kreativ stämning i studion. Tidigare var det lite svårt att frångå de arrangemang som redan var skrivna, men han är öppen för idéer. Och låtmaterialet är så starkt att jag reagerade på det redan i ett tidigt skede.

Anders Hansson har en stor genrebredd och har tidigare med varsam hand hjälpt både Jerry Williams och The Boppers att modernisera sitt sound, men också gjort modern internationell pop med exempelvis Agnes. Han är dock mån om att inte modernisera Nya Vikingarna för mycket.

– Det finns något unikt med Vikingarna som är viktigt att värna om, menar Anders Hansson. En varm och mustig ljudbild. Låtvalet känns fräscht, men det finns också en stor dos av det klassiska soundet.

Kenth menar att det finns en ny energi överlag.
– Vi var lite trötta mot slutet av original-eran, om man ska vara ärlig. En smula mätta. Men nu är vi hungriga igen!

Detta hörs med önskvärd tydlighet på den nysläppta singeln med den talande titeln ”Vi börjar om”. En positiv, svängig låt som andas framtidshopp.

 

VIKINGARNA HISTORIK

Vikingarna bildades redan 1961 och blev med tiden inte bara Nordens utan jämförelse största dansband någonsin, utan det kanske största bandet överhuvudtaget. Med sina 11 miljoner sålda skivor sålde Vikingarna i Norden fler skivor än ABBA.

Vikingarna hette från början The Vikings och genomgick olika inkarnationer innan den verkliga storhetstiden inleddes med Stefan Borsch som sångare. Han var bandets frontman från 1974, året efter att gruppen ändrat sitt namn till Vikingarna, och blev kvar till 1978. Populariteten växte ytterligare när Vikingarna värvade Christer Sjögren från Pelles.

Vikingarna hade ett unikt, lyxigt sound, skapat av perfektionisten Lars O. Carlsson. Ljudbilden var runt, mild och behaglig, men samtidigt svängig och dansant. Vikingarnas sound blev stilbildande (till och med i Danmark är man ute efter ”vikingasoundet”). Med tiden blev Vikingarna en kvalitetsstämpel och deras albumserie ”Kramgoa låtar” ett begrepp. Managern Jörgen Arnemar, en sann visionär, hjälpte till att lotsa Vikingarna genom karriären och vårda deras varumärke in i minsta detalj. Med en blandning av intelligens och intuitiv fingertoppskänsla fattade han många banbrytande beslut som gjorde dem branschledande i fler bemärkelser än de musikaliska.

Att kalla gruppen folkkär är en underdrift. Gruppens fans gick man ur huse för att dansa till, eller bara lyssna på, Vikingarna. Bandet hade eget privatjet, men förblev jordnära, enkla killar med en sund attityd till de makalösa framgångarna.

Utöver Norden hade Vikingarna en stor publik i Tyskland, där de spelade för en stor konsertpublik och medverkade i mer än 50 TV-shower.

De gjorde också framgångsrika gästspel i USA, i vars countrymusik många av dansbandens rötter går att finna. En TV-show med 50 miljoner tittare och Elvis tidigare bakgrundssångare The Jordanaires som bakgrundssångare, tillhör deras finaste minnen.

2004 fattades ett ömsesidigt beslut om att lägga ner Vikingarna. Bakom beslutet låg inga konflikter. Bara inställningen att det kändes bäst att sluta medan man fortfarande låg på topp. Gitarristen Lasse Westmann gick tragiskt bort under avskedsåret och ersattes av Lasse Wellander fram tills de tog farväl.

Vikingarna återförenades en enda gång, för TV-programmet Tack för dansen, som spelades in i juni 2016 och sändes i slutet av augusti samma år.